IDA FOURIER stichtte de psychiatrische instelling SANCTA MARIA te Sint Truiden.

Rond 1840 kregen de Zusters van Liefde uit Gent een fortuin kado van een Bokkenrijdersdochter uit Wellen. Aldus kreeg Sint Truiden een splinternieuwe stadskern : links van de Helstraat kwam een groot gebouw voor weduwen en wezen en rechts werd dan ook maar de Abdijruine opgebouwd voor de verhuis van het Klein -Seminarie uit Rolduc.

Het fortuin erfde Ida van de familie de Bellefroid, die het grote Bogaardengoed aldaar als zwartgoed in bezit gekregen had na de Franse Revolutie.

In de “goede” tijd daarvoor had de familie de Bellefroid als hobby Wellenaren op de brandstapel te brengen rond 1774.

Er kwamen eventjes 100 wezen en 20 weduwen bij.

De naaste familie van Ida was goed bedeeld : nonkel Lambrechts, vader en broer Fourier kregen doodvonnissen....

Zoon Hollanders arresteerde Bokkenrijder Vanmuyssen in 1774 in Stevoort. Drossaard Hollandersfolterde de bekentenissen en valse betichtingen eruit. In 1789 riep Zoon Hollanders, samen met de Kanunikken van Hoei op tot revolutie in Alken !

Als dochter van Wellense Bokkenrijders en revolutionairen zocht en vond ze interessant werk in de keuken van de Bellefroid en zijn zonen op het Bogaardendomein in Sint Truiden.

Zij zag er de “Siaens-sens” floreren als commissaris van de Franse Republiek. Eerder had Siaensgenoten van zijn postjes notaris en onderschout in Sint-Truiden .

Zij zag de windhanen Hubar....In de Middeleeuwen onderschout. Zoon Hubar arresteerde ( zie Hollanders) Martens en Anastasia in Herk de Stad. Zij werden gruwelijk gemarteld en gekeeld. Nu schitterde Hubar als Voorzitter van de revolutionaire gemeenteraad.

De Bellefroid

Robert de Bellefroid, rentmeester van Alden Biesen, had in 1788 ook al in Kortessem (eigendom van Hollandse adel van Isendoorn-de Renesse) opgeroepen tot revolutie. Alzo had hij, als ouwe zak, meer kans om zijn Kerkelijk zwartgoed in handen te krijgen in nieuwe tijden. Hij had ook zitting in de Gemeenteraad van Sint-Truiden.

Zijn fifi Leopold bezwangert de 20-jarige Ory Maria Barbe Petronille in 1821.

Met die ingredienten is Fourier Maria Ida naarstig aan koken bij de de Bellefroid..

In 1830 sterft vader Robert.

Zij huwt zoon Leopold, die na enkele maanden sterft.

Zoon Gaspar sterft het jaar nadien.

Zij huwt stadsecretaris Van Swijgenhoven ( een naamgenoot werd als Wellens Patriot veroordeeld)

Fourier Ida heeft dus een grote erfenis in handen gekregen..

...Als EH Triest en zijn Zusters van Liefde willen zorgen  voor weduwen en wezen in Sint Truiden... Dan is het fortuin van de Bellefroid goed besteed....

(Dacht ze in stilte)

Ludo Kenis, Landen

Uit: Bulletin 33ste Jg, nr 1 Sprookjes en keukenverhalen.