Mathijs Ponts (1690) , de oude vilder of afdoender, woonde in Akerstraat (Hoensbroek) en was gehuwd met Berbe Bemelmans. Het echtpaar had 9 kinderen, waarvan er 6 genoemd worden als medeplichtigen.

Zij worden voor hun arrestatie op 10 april 1743, door complicen uit het land van ‘Hertogenrade (onder andere door Nicolaes Peters, het Blockmenneke uit de Groenstraat) genoemd.

Later ( ca 1750) wordt in de processen te Schinnen en Geleen Mathijs Ponts genoemd als één van de   leiders, samen met Willem de Gavarelle en Geerling Daniëls. Zij zouden reeds in 1736 op de Heksenberg de eed hebben afgenomen van nieuwe gesellen.

Mathijs Ponts werd te Hoenbroek onder tortuur verhoord en heeft “buiten pijn en banden” bij de recollectie op 12 augustus 1743 bekend schuldig te zijn aan zo’n 20 diefstallen en inbraken. Ook noemt hij vele complicen, waaronder zijn kinderen. Hij wordt medeplichtig gevonden aan roofmoord, vele inbraken en zo’n 10 kerkdiefstallen en ter dood veroordeeld. Volgens Sleinada en Gierlichs is hij gevierendeeld, mogelijk wordt bedoeld het afkappen van de ledematen. Andere auteurs spreken van radbraken en verbranden.

Huis aan de Grubbe straat C

Hier in de Grubbestraat in Hoensbroek stond waarschijnlijk het huis(je) van de familie Ponts

 

De gearresteerde complicen werden berecht op kasteel Hoensbroek, Jan Willem Franssen was schout en aanklager. Plaats van executie was waarschijnlijk op de Heysterberg, in de buurt van de grens met Amstenrade en Treebeek

Het lot van de kinderen Ponts: Hendrik (1718) onduidelijk; Joannes (1713) na ontsnappen uit detentie in Eschweiler, gevat en gehangen in Rekem; Margareta ( 1723) onduidelijk. Maria (1721) nam gekleed in mannenkleren deel aan overvallen; doodvonnis 1743. Peter (1716), deed actief mee aan de overvallen, doodvonnis 1743. De oudste dochter Ida was getrouwd met Joannes Honnofs, vilder uit Echt, beiden zijn in januari 1744 te Echt ter dood gebracht.

Bronnen:

-          De Bokkerijders (1991), door Anton Blok

-          Gechiedenis van Hoensbroek (1967), door JM vd Venne

-          Oorsprong, oorzaeke, bewys en ontdekkinge van een godlooze Bezwoorne Bende Nagtdieven en Knevelaers… (1779), door SJP Sleinada ( = past A Daniëls)

-          De geschiedenis van de bokkerijders in het voormalige land van ’s Hertogenrode (1939, reprint 1972) door dr. W Gierlichs