Dit nieuwe boek over bokkenrijders werd op maandag 13 mei op Kasteel Hoensbroek gepresenteerd. Schrijver: Rein van Lieshout. Uitgever: Historische Kring “Land van Herle”.

Het boek is deel 1 van een drieluik over de bokkenrijders en beschrijft in detail, onder andere via transcripties van verhoren en “corpi delecti”, de geschiedenis van de zogenaamde eerste periode.

De schrijver geeft ons een schat aan details; zo komen we eindelijk alle feitelijkheden van de bende van Mistarius te weten. Zo ook over de processen rond de familie Ponts en andere vermeende bokkenrijders in deze periode.

Voor de echte liefhebber is het smullen en doet deel 1 uitzien naar de beide andere delen. Hierin komen, zo belooft ons de schrijver, nog verloren gewaande documenten en onbekende brieven aan de orde.

Blijft wel de vraag of we door al die details een beter zicht krijgen op deze episode uit de geschiedenis van het fenomeen bokkenrijders. Daarom ben ik erg benieuwd naar de conclusies die Rein van Lieshout aan het eind van deel 3 zal trekken.

Het boek is verkrijgbaar via de Historische Kring “Land van Herle”. Je kunt het ook afhalen bij Museum de Thermen in Heerlen. De prijs is € 19,95.

 

Omslag def