In 1748 werd het kasteel eigendom van Weduwe Tournaye en haar 5 kinderen.

Haar echtgenoot Tournaye was toen al een tijdje gestorven. Hij lag begraven in de Predikherenkerk in Tongeren. De familie lijkt dus niet onbemiddeld te zijn geweest. Een zoon was kapitein in het leger van de Hollandse Staaten en vocht als dusdanig mee in de Slag van Lafelt.

Bij die Slag hoorden afpersingen van de bevolking door generaal Mattha en generaal van Isendoorn van het Hollands leger (zie Boek rond Alden Biesen: Limburg in het geweer blz 147). Wie leerde dus de techniek van afpersing, brandschatting enz... aan dorpelingen en Bokkenrijders ? Zeer rijk moeten de 3 broers Tournaye toch weer niet geweest zijn, want rond 1756 namen ze alledrie dienst bij de VOC en scheepten in naar Bengalen en Ceylon. Twee stierven en een Tournaye kwam terug in 1766 naar Trockaert, naar zijn moeder Beerensdorff, die in haar familie ook VOC-manschappen telde.

Hij werd daar zeer aktief als ronselaar van soldaten voor allerlei mogendheden. Het nabijgelegen Kortessem was bezit van de Hollandse generaal van Isendoorn , gehuwd met de Renesse (zijn cavalerie liet zich in de Slag van Lafelt overrompelen door de Franse bevelhebber von Saksen ). Von Saksen zag zich al baas worden in het Prinsbisdom Luik naar het voorbeeld van een konkurent voor de Poolse troon, die Lotharingen had gekregen. Een familielid van von Saksen werd abdis in Thorn toen Munsterbilzen aan haar neus voorbijging.

Verscheidene Wellenaren waren soldaat of ex-soldaat . Enkele Bokkenrijders ontsnapten aan veroordeling door te tekenen bij de Oost Indische Companie en zo naar Indie te verdwijnen (oa. Vignacourt uit het verhaal Vanmuisen)

De laatste abdis van Munsterbilzen rond 1790 was een genaamde van Isendoorn. Onder Frans bewind zetelde een Tournaye in de gemeenteraad van Tongeren en Kortessem werd arrondissemntshoofdplaats met verder veel gezag van van Isendoorn .

http://archief3700.blogspot.be/2016/02/een-tongenaar-in-de-oost.html 

http://users.telenet.be/ulbeeldALGEMENE%20INFO/historiek.html 

 

kasteel Trockaert

 

Foto: via Google (Etienne Lorea)