“De Bok” in Thorn.

Drossaard Clerx hebben ze in Thorn al te goed gekend. Niet alleen omwille dat Thorn als Abdijvorstendom nauw betrokken met de gruwel van de Bokkenrijders, maar ook dat de drossaard er zijn echtgenote vond.

In het begin van de 19de eeuw door het liberalisme ontstonden er twee maatschappelijke groepen in Thorn, namelijk de Bokken en de Geiten. Degene die zich tegen de Kerk afzette waren de “Bokken”, een “Bok” is het symbool van de duivel en het kwaad, degene die de Kerk volgde kregen de naam waren de “Geiten”. Zo ontstond er ook een dis-harmonie tussen de Koninklijke harmonie (Bokken) en Kerkelijke harmonie St. Michaël (Geiten). Deze rivaliteit is geschiedenis.

De Koninklijke harmonie heeft het kunstwerk “Bok” dicht bij de Abdijkerk laten plaatsen, de plaatselijke carnavalsvereniging heeft de toepasselijke naam “De Geitebuk”.

thorn

 

 

 

 

Bokkenrijderbeeld op het Sint Barbaraplein in Tungelroy.

Tungelroy hoort bij de gemeente Weert. Het heeft niet alleen een Bokkenrijdersstraat maar ook een bokkenrijdersbeeld. Het beeld is geplaatst door de plaatselijke carnavalsvereniging “De Bokkeriejers”. De Bokkenrijder draagt een carnavalshoed en een cape.

Het is misschien niet toevallig dat men “De Bokkeriejers” gekozen heeft voor de naam van de carnavalsvereniging. Veel inwoners van Tungelroy weten niet meer dat ze lang geleden het bezoek hebben gehad van “echte” Bokkenrijders en dat dit gebeuren toen zo een grote indruk gemaakt heeft, dat dit na meer dan 200 jaar nog zijn sporen heeft nagelaten.

Tungelroy

 

Nadat Joseph Weerts tijdens de nacht van 6 op 7 september 1793 als enige wordt opgepakt, nadat hij samen met enkele kornuiten in de kerk van Beegden (Nederland) had ingebroken, bekent hij dat hij, samen met zijn broer Joannes en zekere Michiel en een zekere Bernard, vijf jaar er voren ook ingebroken hebben in Tungelroy. (*)

(*) Bokkenrijders in Beegden. Hendrik Verheyen. Blz.48.