“De Bök” in het Halderpark in Valkenburg.

Deze bok schoot ik (met mijn Lumix) in het Halderpark bij het kasteel Den Halder, oorspronkelijk één van de torens van de middeleeuwse stadsomwalling, maar later omgebouwd tot een woonstede.

Valkenburg A c

Het kunstwerk is van de hand van Piet Wilhelmus Killaars. (° Tegelen 17 oktober 1922, een ander bekend werk van de kunstenaar is de Bronzen deur in de Sint Servaasbasiliek in Maastricht.)

Het beeld werd vervaardigd in opdracht van de carnavalsvereniging “De Mirlithophile” en werd onthuld op 3 september 1966.

“De bök” verwijst naar het Bokkenrijdersverleden van Valkenburg, het is tevens de bijnaam van de inwoners van deze stad.

Op carnavalsdag wordt deze bok “gevoerd” met wortelen, kool of prei en daarna overvloedig overgoten met bier.

 

Bokkenrijdersbeeld in de Kruidentuin bij het kasteel Schaloen.

Het kunstwerk werd rond 1984 vervaardigd door de heer Schrouff, een plaatselijke kunstenaar, dit na aanleiding van het voltooien van de Kruidentuin. Het stelt een Bokkenrijder voor die zich angstig vasthoudt aan de hoorns van een bok. Het kunstwerk is eigenlijk een wandfontein, er vloeit water uit de bek van de bok.

De Kruidentuin ligt bij het kasteel Schaloen. (Oud Valkenburg,)

Valkenburg B c

Eén van de bewoners was de Hoogdrossaard van Hertogenrath. In die hoedanigheid was hij betrokken bij de bokkenrijdersprocessen, o.a. die van Joseph Kirckhoffs.

 

Plaquette over de Bokkenrijders in Valkenburg.

Op zaterdag 13 november 1999 werd de plaquette over de Bokkenrijders ingehuldigd door burgermeester Constant Nuytens en wethouder Kittie Huntjens. Ze werd aangebracht in de gevel van het voormalig stadhuis van Valkenburg, nu het streekmuseum van Valkenburg. (Grotestraat-Centrum 31 6301 CW Valkenburg aan de Geul). Op deze plaatst stond vroeger het Landhuys waar mensen in afwachting van hun proces opgesloten werden en waar de processen plaatsvonden.

Valkenburg C c

Op de plaquette is een bokkenkop geplaatst in een pootafdruk van een bok, samen met het logo van de Historische Kring Land van Valkenburg en Heuvelland en de tekst:

“TER GEDACHTENIS AAN DE VELE HONDERDEN DIE IN DE ACHTTIENDE EEUW TEN GEVOLGE VAN EEN JUSTITIELE DWALING NA TORTUUR AFGEDWONGEN BEKENTENIS ALS BOKKENRYDER WERDEN TERECHTGESTELD”

 

“Bokkenrijdersvergadering” koolstoftekeningen in de “ Gemeentegrot”

 

De Gemeentegrot, eigenlijk een mergelafgraving, is vermoedelijk ontstaan in de 11de of 12de eeuw. De mergel, gedolven door “blokbrekers”, werd gebruikt als bouwsteen. Hierdoor ontstond er onder de kasteelruïne een uitgebreid labyrint van oude en grimmige gangen. De zachte mergelwanden werden o.a. tijdens de Franse Tijd gebruikt om een romantische kapel uit te houwen. Zo waren de wanden ook de ideale achtergrond om met koolstof indrukwekkende wandschilderingen te maken. Zo werden er ook een twee voorstellingen gemaakt van een “Bokkenrijdersvergadering”.

Valkenburg D 1 c

 

Valkenburg D 2 c