“Historia Bechae continet facta et fabula”. Beek (NL)

Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het gemeentehuis van Beek onthulde burgermeester A. van Goethem in 1987 het kunstwerk “Historia Bechae continet facta et fabula”, “De geschiedenis van Beek omvat feiten en sagen”. Het kunstwerk, in de vorm van een reliëfzuil, geeft de geschiedenis van Beek weer vanaf de Bandkeramiekers tot heden door het weergeven van historische feiten, maar ook van enkele verhalen, als onderdeel van de geschiedenis.

Eén van de verhalen wordt uitgebeeld door een hangende Bokkenrijder in de Graetheide.

Monument Beek 2 c

Het bronzen gedeelte werd gegoten door Pie Sijen naar een ontwerp van Arthur Spronken (°Beek 1930, vooral bekend om zijn enorme paardenbeelden). Het fonteintje met een bronzen beeldje, de 4 windstreken, bij de ingang van het gemeentehuis is eveneens van Arthur Spronken.

“De Bokkenrijder” Geleen. (NL)

 

Het kunstwerk staat sinds 2000 in het Fortunapark in de nabijheid van het verzorgingstehuis “Olympiastaete” (Olympiastaete 1, 6162 ED Geleen)

Geleenc

Het werk is van Han van Wetering. Hij werd geboren in Maastricht in 1948 en is o.a. bekend van de bronzen beeldengroep “’t Zaate Hermenieke” op het Vrijthof in Maastricht.

Wegkruis en plaquette Bokkenrijders Raadskuil Geleen. (NL)

Het wegkruis en de plaquette staat in de voormalige Raadskuil, de plaats waar vroeger ter dood veroordeelden uit Geleen en omgeving werden terechtgesteld.

Geleen 4

Het wegkruis en de plaquette werden geplaatst door de Heemkundevereniging Geleen. Op de plaquette staat volgende tekst: “Op deze plaats stond de galg waarvan in het jaar 1751 tien bokkenrijders uit Geleen en omgeving werden opgehangen.”

Op de plaquette staat er ook een afbeelding van een op een bok rijdende man.

“Gasterie de Bokkeyer” Sweikhuizen.

De Gasterie waar de Bokkenrijders van het Genootschap met dezelfde naam wel eens afspreken voor een samenkomst.

FOTO A2 SWc

Op de buitenmuur van de Gasterie is een beeld, dat een Bokkenrijder op zijn bok voorstelt aangebracht. Op een muur in het café zelf, vindt men een voorstelling van een Bokkenrijder terug die zittend op zijn bok al brandstichtend over Sweikhuizen vliegt.

FOTO A4 SW