“Belaef de Boekeriejesj”

een cultuurhistorisch festival in Schinnen en Geleen

Op zondag 31 mei 2015 organiseert Sjtichting Genealogiek Sjènne, in samenwerking met de Alfa Bierbrouwerij, de gemeente Schinnen, de gemeente Sittard-Geleen, de VVV Zuid-Limburg en de Cultuurhistorische Vereniging Graaf d’Arberg Elsloo een groot cultuurhistorisch festival rondom de geschiedenis van de Bende van de Bokkerijders uit de gemeenten Schinnen, Sittard-Geleen en Beek.

Op drie hoofd- en acht overige locaties wordt het leven, het werken, de vervolging en de executie van de Bokkerijders tot leven gewekt. De elf locaties zijn gesitueerd langs een wandelroute van totaal 5,3 km door de historisch en landschappelijk unieke omgeving van de gemeente Schinnen. De hoofdlocaties zijn zowel wandelend als per fiets of auto bereikbaar. Parkeermogelijkheden zijn aanwezig. Een groot deel van de overige locaties is alleen wandelend bereikbaar.

Ieder half uur vinden op de hoofdlocaties toneelvoorstellingen plaats. Naast een brandschatting door legereenheden en de rechtspraak door de schepenbank van Schinnen, kan de bezoeker tevens een compleet galgenveld uit de tijd van de Bokkerijders in ogenschouw nemen. Bos- en akkerbouw met behulp van paarden en de toneeluitvoeringen op de overige locaties maken de reis door de Bokkerijderstijd compleet. Aan de jongere generatie is eveneens gedacht. Zij kan actief de tijd van de Bokkerijders herbeleven.

Maar het festival biedt meer. Op de Biesenhof te Geleen exposeren naast twintig Euregionale kunstenaars tevens jongeren van de Kunstbende Limburg. Zij maken exclusief voor dit festival kunstvoorwerpen rondom de Bende van de Bokkerijders. Sculpturen, schilderijen of andere voorwerpen zijn te bewonderen en te verwerven. De bezoeker vindt hier tevens een historische markt met vele ambachten uit de Achttiende Eeuw en kan genieten van vlaai, die ter plekke vers wordt gebakken onder leiding van de familie Engels uit Thull.

Op kasteel Terborgh exposeert het Bokkerijdersgenootschap en het Euregionaal Historisch Centrum uit de gemeente Sittard-Geleen. Naast soep, gemaakt volgens een recept uit de Bokkerijderstijd, kan op deze locatie de honger gestild worden met de gegrilde Boekeriejesjwoosj van slagerij Keulen. Daar zijn ook onze streekproducten, zoals fruit, sap, stroop, chocolade en Alfa Bieren, verkrijgbaar. Bovendien geeft de stichting Soleur uit de gemeente Sittard-Geleen uitleg over de eetgewoonten en het gebruik van kruiden in die tijd.

In de open velden tussen kasteel Terborgh en gasterie ‘de Bokkereyer’ toont een valkenier, hoe destijds de adel met behulp van roofvogels de jacht bedreef.

Het internationale karakter van de Bende van de Bokkerijders wordt nogmaals onderstreept door de medewerking van een re-enactmentgroep uit het Duitse Kreis Heinsberg. Deze groep neemt, rondom gasterie ‘de Bokkereyer’, de kinderen op een ludieke wijze mee terug naar de tijd van de Bokkerijders. Een aantal personages uit de bekende TV-serie over de Bokkerijders, onder wie hun leider Joseph Kerckhoffs, de befaamde Zwarte Kapitein, is hiervoor aanwezig. Samen met de regionale kunstenaar Burty kunnen de kinderen voorts Bokkerijderstaferelen leren schilderen.

PROJECT BOKKERIJDERS IN DE EUREGIO MAAS-RIJN

Op alle drie de hoofdlocaties – de Biesenhof, kasteel Terborgh en gasterie ‘de Bokkereyer’ – worden informatiestands en historische rustpunten ingericht. Hier is naast informatie over het festival tevens het programmaboekje verkrijgbaar, dat de bezoeker door alle facetten van het festival loodst. Tijdens het genieten van het bier, worst, soep en vlaai spelen op de Biesenhof en kasteel Terborgh historische groepen muziek uit de Achttiende Eeuw. Rondom gasterie ‘De Bokkereyer’ zorgt de Beesenhofkapel voor de muzikale omlijsting. Maar opgepast! Op alle locaties zijn bedelaars onderweg en proberen wervers nieuwe complicen (leden) voor de Bende van de Bokkerijders te ronselen.

Het festival begint om 11:00 uur en duurt tot 19:00 uur. De voorstellingen op de hoofdlocaties vinden elk halfuur plaats. De voorstellingen op de overige locaties vinden, afhankelijk van de bezoekersstroom, permanent plaats. De entree is gratis. Wel bestaat de mogelijkheid te doneren voor een volgend festival.

Bron: persbericht