In het kader van de festivals in Wijnandsrade en Klimmen in 2012 zijn op verzoek van de organisaties bokkenrijders wandelingen uitgewerkt vanuit beide plaatsen.

Vanuit Wijnandsrade start de Frenskes Nol wandeling.

De wandeling gaat van Wijnandsrade door het buitengebied naar Hellenbroek en is ca 6 km.

Wijnandsrade was een vrij heerlijkheid in de periode tot aan de Franse tijd. Op het kasteel zetelde in de 18e eeuw de familie Von Bongart. De plaatselijke schepenbank vergaderde meestal in het Panhuys. Zij hebben in de berechting van de bokkenrijders geen rol gespeeld. Wel hebben de bokkenrijders Wijnandsrade twee maal bezocht: de kerk (1732) en het Panhuys zijn overvallen.

De wandeling start op de parkeerplaats van ’t cafetaria tegenover het kasteel.

 

Vanuit Klimmen starten twee wandelingen:

Nijs Nijsten en Meijs Trachten wandeling.

Deze wandeling van ca. 6 kilometer voert u vanuit het Vrijthof naar de noord westelijke kant van de voormalige gemeente Klimmen. Via Craubeek en Kaardenbeek daalt u af naar het dal van de Retersbeek en klimt u weer terug naar Klimmen.

 

’t Swart Leentje wandeling.

Deze wandeling van ca. 10 kilometer voert u vanuit het Vrijthof naar de zuid oostelijke kant van de voormalige gemeente Klimmen. Via de Heek, klimt u naar Walem en na een bezoek aan de Kluis daalt u weer naar Walem (beneden). Daarna weer omhoog naar Koulen en via de Dolbergerweide terug naar het Vrijthof. Een wandeling met pittige klimmetjes en mooie vergezichten.

Klimmen was in de 18e eeuw een van de Hoofdbanken van het Staats Land van Valkenburg. Het gebied van de Hoofdbank omvatte onder andere Retersbeek, de Heek, Arensgenhout en Haasdal. De criminele processen van de Hoofdbanken werden al sinds de late Middeleeuwen voor het Hooggerecht van Valkenburg gehouden, met de Hoogdrossaard en in de 18e eeuw de luitenant Drossaard als aanklager.

 

Een digitale PDF versie van deze wandeling(en) is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.