De Wandelingen.

Er zijn twee wandelingen waarbij de trekst niet (meer)klopt:

- de Frisschenhof wandeling: na tivoli eerst rechts af , daarna links af.

- Bracken Steven wandeling: langs de sportvelden in Nuth kunt u niet meer links af, maar volgt u het hek langs de sportvelden, tot het pad met een boog naar links gaat. U komt weer op de Lieverkerszandweg uit.

 

Marten Mulckens wandeling.

Start bij het Streekmuseum in de Schippersbeurs in Elsloo. Gebaseerd op het boek: “Zij hingen in drie Reysen” van Mart Pfeifer en Eddy Erkens. De wandeling is tot stand gekomen dank met een grote en wezenlijk bijdrage van Guus Peters van het Streekmuseum.

Meer informatie over de geschiedenis van Elsloo: www.elsloo.info

Frisschenhof wandeling.

Start bij de brasserie van de Polfermolen in Valkenburg.

 

Mathijs Ponts wandeling.

Start op de binnenplaats van kasteel Hoensbroek. Met dank aan de informatie van de heren Rein van Lieshout en Wim Kortekaas van Heemkunde Hoensbroek.

www.heemkundehoensbroek.nl

Bracken Steven wandeling. Start op de binnenplaats van Kasteel Hoensbroek. Met dank voor informatie en tips aan de heren Jack Jetten (Wijnandsrade) en Miel Bruls (Nuth).

Meer informatie is te vinden in “Bokkerijders rondom Wijnandsrade” van Jack Jetten e.a. en “Mensen in Nuth” van Miel Bruls.

www.vriendenvanwijnandsrade.nl

Jan Muysen wandeling.

Start voor de kerk van Wellen. Met dank voor het uitzetten van de wandeling en de informatie door de heren Jo Billen en Johnie Neven van de Gemeente Wellen. Meer informatie over de bokkenrijders van Wellen staat in het boek van François van gehuchten: Bokkenrijders, late heksenprocessen in Limburg.


Meer informatie over de geschiedenis van Wellen op de website: www.wellen.be

Nolleke van Geleen wandeling.

Start voor het kantoor van Toerisme in Bree. Meer informatie over de bokkenrijders van Bree in het boek van François van Gehuchten en in het boek “Barbertje moet hangen” van Jo Corstjens en Bert Simons.

Jacob van Beijnsbergen wandeling.

Start in Bree voor het kantoor van Toerisme. Het voorwerk voor beide wandelingen in Bree is geleverd door Raymond Reynders van Heemkunde Bree; bij de uitwerking heeft Gerard Brusten van het Bokkenrijdersgenootschap mij ontzettend geholpen.

Heemkunde Bree is te bereiken via de website: www.heemkunde-limburg.be/heemkringen/bree.htm

Blockmennekenwandeling.

Start nabij de oude historisch Kerk (11e eeuw) van Eygelshoven. Er zijn variaties van 6 10 of 20 km mogelijk. U wordt geleid langs oude straatjes in Landgraaf, zoals de bekende Groenstraat, alwaar vroeger nogal wat bokkenrijders (zoal het Blockmenneken) vandaan kwamen. Met dank aan Harrie Mulders van de heemkundevereniging OCGL te Landgraaf: www.heemkundelandgraaf.nl

 

Peter Caspar ter Konig wandeling .

Vertrekpunt is de parkeerplaats nabij Casino Landgraaf. De tocht voert langs het “galgebümke”, de oude ruïnes van het vermaarde kasteel Schaesberg en de oude Leenderkapel waar de bokkenrijders hun eed zwoeren. Met dank aan Rob Hamers en Harry Mulders van de heemkundevereniging OCGL Landgraaf .

 

Josef Kirchhofs wandeling Rolduc-Herzogenrath.

De tocht start op de historie abdij Rolduc en leidt langs de 900 honderd jaar oude Burg Rode waar in de 18e eeuw veel bokkenrijders vreselijk gefolterd werden. Een van de bekendste kapiteins was Jozef Kirchhoffs uit Herzogenrath. Hij leidde volgens justitie een grote bende die vele overvallen pleegden. Met dank aan Rob Hamers.

 

Geerling Daniëls wandeling.

Start bij Gasterie de Bokkeryer in Sweijkhuizen. De wandeling is gebaseerd op de bestaande wandeling vanuit de Bokkereyer naar Wolfhaag en Puth. Met dank aan Sander en Jack Dohmen.

Informatie over de overvallen in Puth en Geleen en de berechting van de gezellen is te vinden in het boekje “bokkerijders met de doode hand” van Henry Pijls

www.bokkereyer.nl

Anthoon Bosch wandeling.

Start in de Heek tussen Valkenburg en Klimmen. Op basis van de voorstellen van Pierre-Paul Lardinois van het Bokkenrijdersgenootschap. Mijn dank.

 

Philippus Mertens wandeling.

Start op de Grote Markt van Antwerpen. Een bestaande wandeling gebaseerd op het boek “het proces Philippus Mertens” door Dirk Dobbeleers; die ook de wandeling ontwierp. Dirk Dobbeleers is voorzitter van het Bokkenrijders genootschap.

Willem de Gavarelle wandeling.

Start in Oud-Geleen. De wandeling is tot stand gekomen dankzij de inbreng zowel qua route als informatie van Ad Hoogenboom, Heemkunde Geleen. Veel informatie – op aanwijzing van Ad - is ook afkomstig uit het boek “geschiedenis van Geleen, deel 1” van prof Schrijnemakers.

www.heemkunde-geleen.nl

Antoon Overkoorn en Leonard Eissens wandeling.

Start bij de kerk van St Geertruid. Een bestaande wandeling van de heren Bert Nijsten en René Houben van de stichting Onderzoek Veldkruizen St Geertruid. Wandeling en informatie zijn afkomstig van beide heren. Mijn dank.

Een belangrijke bron van informatie over details als data van arrestatie, berechting, woonplaatsen, samenstelling schepenbank etc. is het boek van Anton Blok: “ De Bokkerijders “.