Stichting Eurode 2000+ organiseert:

Lezing en rondleiding 1 september 2018

Bokkerijders in de Landen van Overmaas

Legende, mythe of werkelijkheid? (Duitstalige lezing!)

Bijna driehonderd jaar geleden werd het zuiden van de huidige Nederlandse provincie Limburg opgeschrikt door een groot geheim roversgenootschap: de Bende van de Bokkerijders. Deze “godlooze bezwoorne bande van naghtdieven ende knevelaers” plunderde in de 18e eeuw kerken, pastorieën en boerderijen.

Ook in deze tijd vindt nog steeds onderzoek naar de criminele daden en de vervolging van de Bokkerijders plaats. Een van de onderzoekers is Godfried (Frits) Schoonbrood uit Schinnen. Naast een uitgebreid literatuuronderzoek vormt vooral een deel van de criminele akten - voorhanden in het Regionaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht – de uitgangsbasis voor zijn onderzoek. Hij reflecteert de verkregen informatie niet alleen aan het destijds gehanteerde strafrecht en strafprocesrecht, maar daarnaast tevens aan de staatkundige en sociaaleconomische situatie in de 18e eeuw en de invloed van het feodalisme op een mogelijk ontstaan en bestaan van de Bende van de Bokkerijders.

De onderzoeksresultaten worden verwerkt in een boek met de titel: “De Bokkerijders met de dode hand, een nieuwe visie”, met als geplande verschijningsdatum: eind 2018. Tevens worden de resultaten reeds nu gebruikt voor publicaties en lezingen.

Frits Schoonbrood uit Schinnen studeerde informatica en specialiseerde zich vervolgens tot medisch informaticus Eerstelijns Gezondheidszorg. Hij werkte mee aan diverse wetenschappelijke onderzoeken en publicaties in de gezondheidszorg. Na deze beroepswerkzaamheden onderzoekt hij nu de historie van de Euregionale streek Maas-Rijn, schrijft papers en boeken hierover, geeft lezingen en organiseert historische evenementen.

Lokatie: Haus Heyden Heydener Feldweg 50 52072 Aachen-Horbach

De lezing zal volgen op een korte rondleiding door de prachtig gerestaureerde restanten van de oude Wasser Burg van Haus Heyden in Pannesheide. Haus Heyden is een voormalige waterburcht en was eeuwenlang het middelpunt van het Heydener Ländchen. Dit was in 1361 ontstaan uit de plaatsen Richterich, Horbach, Bank, Berensberg en Eygelshoven.

PROGRAMMA:

10.30 Koffie und Kuchen

10.50 Begin rondleiding Haus Heyden

11.15 lezing waarna pauze en vervolg lezing van

12.15 tot 13.00