Wellen uitgeroepen tot officiële Bokkenrijdersgemeente

Vandaag om 10:20 door Jo Billen

 

Wellen uitgeroepen tot officiële Bokkenrijdersgemeente

 

WELLEN - De gemeente Wellen is uitgeroepen tot officiële Bokkenrijdersgemeente. Het overhandigen van de vlag gebeurde op zaterdag 9 september.

De bokkenrijdersvervolging in de achttiende eeuw was een typisch Limburgs fenomeen. Het gebeurde nergens anders. In zeven monsterprocessen stierven 472 mensen in de cel of aan de galg. Daarnaast werden honderden andere mannen beschuldigd tot een enorme ‘goddeloze bende’ met een duivelseed.
Het internationale Bokkenrijdersgenootschap (B-NL-D), in 2003 opgericht, selecteerde na een intense studie een aantal steden en gemeenten die in aanmerking komen voor de titel ‘bokkenrijdersgemeente’, namelijk de plaatsen waar de vervolging het grootst was.
Een gemeente dient dit label ‘Bokkenrijdersgemeente’ als een eretitel te beschouwen. Na zeven andere (3 in B, 2 in NL en 2 in D) werd de titel op 9 september jongstleden aan de gemeente Wellen toegekend. Het genootschap, dat vanuit drie landen was afgezakt, overhandigde de oorkonde en bokkenrijdersvlag aan een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur. Het is de bedoeling dat de vlag telkens op 11 mei - de internationale bokkenrijdersdag - fier aan het gemeentehuis van Wellen zal wapperen.