Rondleidingen door Oud-Geleen en Bokkenrijderstocht

De rondleiding door Oud-Geleen is een week verplaatst naar woensdag 14 juni om 19.00 uur. De Bokkenrijdersrondleiding vindt plaats op dinsdagavond 27 juni, ook om 19.00 uur.  Kosten voor leden € 2,00, voor niet-leden € 3,50 inclusief een glaasje Geleense wijn.

Aanmelden en inlichtingen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Ad Hoogenboom tel. 06 25023899.

 Veel mensen die op vakantie gaan in andere streken, nemen zich daar de moeite om oude gebouwen, kastelen en musea te bekijken. Ze gaan zich daar interesseren voor de historie en de cultuur van gebieden waar men meestal geen binding mee heeft. Als men hen dan vraagt naar de historie en cultuur van hun eigen woonomgeving moeten ze veelal het antwoord schuldig blijven.

Ook in Geleen wil men de bewoners en andere geïnteresseerden kennis laten nemen van de streekgeschiedenis.Daarom is men bij de Heemkundevereniging Geleen enige jaren geleden gestart, verzorgen vanrondleidingen door Oud Geleen. De reacties van de deelnemers zijn zeer enthousiast.

In Oud-Geleen is nog heel veel te herkennen en te vertellen van vroeger en dat wordt dan gedaan door Ad Hoogenboom en Ton Alers.

Er worden een aantal plaatsen aangedaan, zoals ’t Veltje, Pieterstraat en de dorpspoel, die ook een sociale functie had.

Verder gaat het langs een bijzondere gewelfde kelder met vluchtgang naar 3 huizen waarin op een steenworp afstand van elkaar drie bokkerijderskapiteins woonden.Ook is er de mogelijkheid om eens een kijkje te nemen achter de gevels van een aantal monumentale gebouwen. Uiteraard wordt daarbiij ook uitleg gegeven.

Verder komen de oude gebruiken, die Geleen kenmerkten aan bod en worden de plaatsen en gebouwen getoond waar dat alles plaats vond.

Ook wordt er rondom de kerk gelopen met alle bijzonderheden van dien zoals de brouwerij Schrijnemakers, het atelier Ramakers en het huis Maes aan het kerkhof.

Buiten en binnen in de monumentale kerk, met een toren uit 1501 wordt uitleg gegeven over de historie van het religieuze leven en kan men nog een groot aantal historische zaken aanschouwen.

Ook vindt er (bij voldoende belangstelling) in juni een Bokkenrijderstocht plaats, waarbij van Lutterade tot Oud-Geleen in de voetsporen van deze beruchte bende wordt getreden.
Heb je interesse om mee te gaan? Meld je dan aan bij Ad Hoogenboom 06 25023899 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daar krijg je ook alle inlichtingen en kun je eventueel een andere voorkeursdag melden. Kosten bedragen € 3,50 per persoon inkl. een glaasje echte Geleense wijn. Leden van de Heemkundevereniging betalen € 2,00.