Bokkenrijderstrilogie: expo, schelmentocht en voordracht in februari 2016

 

1. Expo Bokkenrijders: de schande van Limburg 14-28 februari 2016

cultuurcentrum het LOO,Vismarkt z/n, 3980 Tessenderlo van 14/02/16 tot 28/02/16 open zo, za van 13:00 tot 16:00, ma, di, woe, do, vrij van 10:00 tot 16:00. Toegang gratis.

De Bokkenrijders zijn een typisch Limburgs fenomeen uit de achttiende eeuw. Zij werden vervolgd in zeven groepsprocessen, waarvan drie in Overmaas en vier in Loon. Zij zouden een eed op de duivel hebben afgelegd en met zwarte magie misdaden bedreven hebben. Deze expo geeft voor het eerst een algemeen overzicht van alle processen samen. Het laatste en grootste heksenproces uit de geschiedenis. De VVV-Tessenderlo en het Internationaal Bokkenrijdersgenootschap (B-D-NL) organiseren deze expo om antwoorden te bieden op deze mysterieuze geschiedenis.

 

2. Schelmentocht: Rijden op bokken naar de duivel 19 en 20 februari 2016

De zestiende editie van de schelmentocht staat volledig in het teken van de bokkenrijders, een typisch Limburgs fenomeen van de achttiende eeuw. Zij onderscheidden zich van ‘gewone’ misdadigers door hun duivelse eed die ze aflegden: Ik zweer God af en de duivel aan! Ze passeren weer de revue: Chirurgijn Kerkhofs die acht volle dagen gemarteld werd maar niks wou zeggen; de goochelaar Dujardin die geschoren werd op zoek naar het duivelsteken op zijn lijf; de levende verbrandingen in Wellen, Nolleke van Geleen en zijn brandbrieven en tenslotte drossaard Clercx. Na meer dan twee eeuwen vliegen de bokken weer boven Tessenderlo!

Start aan het Bosmuseum Zavelberg 10 Tessenderlo (natuurgebied Gerhagen) van 17.30 tot 20.30 uur. De deelnemingsprijs bedraagt acht euro. Organisatie: VVV, Pandora en het internationale Bokkenrijdersgenootschap (B-D-NL). Inschrijven met betaling vooraf kan tot 15 februari.

Meer info 013 35 33 31 (kantooruren), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; www.vvvtessenderlo.be.

 

3. Voordracht: Bokkenrijders, de schande van Limburg 

François Van Gehuchten is auteur van drie lijvige boekdelen over de hele bokkenrijdersgeschiedenis in B en NL.Limburg. Hij geeft op woensdag 24 februari om 20.00 uur in de Grote Zaal van CC het LOO Vismarkt Tessenderlo een voordracht over dat typisch Limburgs fenomeen. De lezing kadert in een trilogie, naast de schelmentocht en de expositie over het thema. (zie elders). Toegang 5 euro.

Organisatie: VVV-Tessenderlo i.s.m. het Bokkenrijdersgenootschap. Meer info 013 35 33 31 (kantooruren), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; www.vvvtessenderlo.be.