Eind juni werd op landgoed Ter Heyden (Pannesheide) een nieuw Duitstalig boek gepresenteerd:

Die Bockreiter im Roder- und Jülicher Land

diverse auteurs uit de Euregio werkte er aan mee en het werd van een voorwoord voorzien door Prof. Dr Frank Pohle van de RWTH-Aachen University.

176 pagina’s, geïllustreerd, kleurendruk

foto boek compr

 

Hierin passeren allerlei bokkerijders-activiteiten in het huidige Duitstalige en Landgraafse gebied de revue, Zowel die van de eerste als de latere periode van de 18e eeuw in het gebied van Heinsberg tot en met Richterich.en het Landgoed Ter Heyden (foto). Aan bod komen het ontstaan van de bende van de gebroeders Douven rond Merkstein, de activiteiten van bendeleider Jozef Kirchhoffs in Herzogenrath, die ook veel Landgraafse getrouwen tot zijn volgelingen mocht rekenen. Er wordt een route door het magnifieke landschap gemaakt via een Fahrradroute waarbij u tal van oude lokaties bezoekt langs de Worm waar bokkerijders actief waren of terechtgesteld werden.

Er wordt tenslotte ingegaan op de overvallen in het land ter Heyden en Richterich. Bijzonder is dat bij laatste overvallen de gebeurtenissen vooral geschilderd werden door de getuigen zelf dus niet op basis van door tortuur afgelegde verklaringen. Daarbij bleek ook nog eens dat de overvallen beslist zeer rijkelijk waren en ieders individueel aandeel – ook indien er 60 mensen aan deel genomen hadden – aanzienlijk was. Hoe echt de activiteiten in historische zin waren en of het om grote bendes ging blíjft dus onderwerp van discussie en historische studies. De aangedragen overvallen in dit boek laten zien dat enige historische feiten niet te ontkennen zijn.

foto kast heijden

 

Kasteel Ter Heyden