De naamgevers van de wandeling in Klimmen - Craubeek.

Nijs Nijsten, geboren in Hoensbroek omstreeks 1700 , gehuwd met Catharina Trachten, zuster van Meijs Trachten. Woonde in Kaardenbeek. Beroep strodekker. Gearresteerd op 5 januari 1775, scherper examen op 2 maart 1775. Overleden in detentie; zijn lijk werd op 14 maart aan de galg op de Lommelenberg opgehangen.

Catrijn Trachten, geboren in Kaardenbeek omstreeks 1705. Getrouwd met Nijs Nijsten en wonend in Kaardenbeek. Van beroep dienstmeid op de Kardenbeek. Op 16 maart 1775 gearresteerd en beschuldigd van heling. Zou gestolen goed van Nijs Nijsten hebben gekregen en dit hebben doorverkocht. Had ook landbouwproducten van de hof Cartemig ( = Kaardenbeek) gestolen. Werd op 4 april 1775 gegeseld en verbannen.

Meijs Trachten, geboren in Kaardenbeek omstreeks 1715, daar wonend in een klein huisje vlak bij de hoeve. Gehuwd met Maria Speers (of Spiers). Beroep: bedelaar.

 

Klimmen Hoeve Kaardenbeek

Hoeve Kaardenbeek (achterzijde)

 

Meijs Trachten en Nijs Nijsten werden op 5 januari 1775 gearresteerd waarschijnlijk op basis van bekentenissen van Mathijs Drummen uit Retersbeek.

Bij een eerste verhoor ontkende Meijs Trachten alle beschuldigingen; zo ook bij de confrontatie met Mathijs Drummen. Daarop besloten de rechters om Meijs aan de scherpe examinatie(= tortuur) te onderwerpen. Uiteindelijk bekende Meis Trachten deelname aan inbraken in oa Wijnandsrade, Maasband en in de Kluis op de Schaelsberg.

Meijs Trachten werd schuldig bevonden en veroordeeld tot de galg. Het vonnis werd op 14 maart 1775 voltrokken

Het oude en bouwvallige huisje van Meijs Trachten en zijn vrouw Maria Spierts werd na de terechtstelling aan Maria Spierts gelaten uit “mededogen” Zij stierf in 1787 – 85 jaar oud - en werd “pro deo” begraven.

Bronnen

-          De Bokkerijders (1991), door Anton Blok

-          Een bokkenrijdersproces (Hub Lipsch in Rónd de Sjprung , nr 7 sept 2012)