Bokkenrijderbeeld op de Markt van Maaseik. (B)

Op de Grote Markt van Maaseik, dicht bij de oude stadsapotheek “Van Venckenray” of “De Blauwen Leeuw” (Markt nr. 46), staat de “Monumententafel”. Het bronzen beeld stelt een Biedermeiertafel voor met daarop een stapel boeken. Sommige boeken kan men openen en dan vindt men informatie over enkele historische monumenten van Maaseik.

Bovenop de stapel boeken prijkt het beeld van een bokkenrijder, gezeten op zijn bok.

Het werk is van Roland Rens ( ° Aarschot 2 oktober 1952, + Aarschot 3 april 2007) en zijn echtgenote Lieve.

“DEZE MONUMENTENTAFEL WERD AANGEBODEN AAN DE BEWONERS EN BEZOEKERS VAN DE STAD MAASEIK DOOR KIWANIS MAASEIK VAN EYCK MET DE FONDSEN VAN “ HARTBUFKES PREUVE” OP 10 AUGUSTUS 2001”

 

maaseik 01 A

 

Bokkenrijderbeeld bij de bibliotheek van Maaseik

De tuin voor de ingang van de Openbare Bibliotheek van Maaseik, Bleumerstraat 68, 3680, wordt verfraaid met een bokkenrijderbeeld. Het kunstwerk is van de hand van Truus Coumans-Mevissen.

“BOKKENRIJDER” Geschonken door drukkerij Limburgsche Post B.V. Beegden (NL) 05 mei 1990 (*)

(*) De drukkerij Limburgse Post B.V. publiceerde de boeken over de Bokkenrijders van Hendrik Verheyen.

Maaseik 04 A

 

Bokkenrijderbeeld op de Oude Markt Overpelt. (B)

In 1960 vierde de gemeente Overpelt (B) de tweehonderdste geboortedag van drossOverpelt 01 Aaard Clerx.

( Clerx werd gedoopt te Eksel op 4 december1759, hij overleed te Overpelt op 7 maart 1840 op zijn landgoed ’t Hobosch (Hobos)).

Als aandenken werd in 1960 op de Oude Markt een bokkenrijderbeeld onthuld. Onder het kunstwerk werd een plakkaat met volgende tekst geplaatst:

De Bokkerijder. 

De Bokkerijders waren bendes die in de 18 de eeuw vooral het Maasland terroriseerden met roofovervallen. Ze recruteerden hun leden uit de eigen bevolking. Kenmerkend was hun antigodsdienstigheid.

Jan Mathijs Clerx, luitenant drossaard van het ambt Bree Stokkem, werd vermaard door de bestrijding van de Bokkerijders. Drossaad Clerx slaagde erin om de bendes in amper vijf jaar op te rollen. Hij woonde op het landgoed Het Hobos in Overpelt.

Dit beeld werd vervaardigd door kunstsmid Willy Ceysens uit Hechtel. ( ⁰ Neerpelt 3 september 1929, † Achel 10 november 2007)

 

 

Bokkenrijderbeeld in Wellen.

Wellen heeft ook een monument dat naar zijn bokkenrijderverleden verwijst. Op de rotonde waar de Herenstraat, Russeltstraat, Daalstraat en de Veerstraat samenkomen, prijkt hoog boven op een pyloon een bokkenrijder gezeten op zijn bok.

Ontwerp en realisatie: Jos Peters

Jukstraat 13 – 3500 Hasselt.

Monument Wellen 2